Λανολίνη DIY για τις ραγάδες!

Μόλις έμαθες ότι είσαι έγκυος? Θα χρειαστείς κάποια προετοιμασία για όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη σίγουρα!

Ένα από τα θέματα που απασχολούσαν εμένα, και υποθέτω πολλές άλλες μελλοντικές μανούλες, είναι το θέμα των ραγάδων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεγαλώνει η κοιλίτσα σου και πρήζεται το στήθος σου, σιγά σιγά μεν, αλλά το δέρμα σε εκείνες τις περιοχές δέχεται μεγάλη "πίεση".

Έψαχνα τότε να βρω στο εμπόριο κάποια κρέμα για να αποφύγω τις ραγάδες. Δοκίμασα κάποια προϊόντα, αλλά ένιωθα ότι δεν κάνουν δουλειά, μη με ρωτήσεις πώς το ένιωθα, αλλά κάπως το ήξερα. Νομίζω οι γυναίκες τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε αν μια κρέμα "λειτουργεί" ή όχι. Το θέμα ήταν ότι αυτές οι κρέμες του εμπορίου α) ήταν πανάκριβες και β) ήταν σε πολύ μικρή ποσότητα, ενώ οι περιοχές που ήθελα να καλύψω είχαν μεγάλη επιφάνεια.


Είδα λοιπόν ότι οι περισσότερες από αυτές τις κρέμες είχαν ως βάση τη λανολίνη. Έψαξα να δω τι είναι αυτή η λανολίνη, για να δω μήπως μπορέσω να φτιάξω κάτι εύκολα και γρήγορα. Είναι μια κίτρινη ουσία, που μοιάζει με τη βαζελίνη, αλλά είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη. Εντοπίζεται στο μαλλί του προβάτου για να θρέφει και να αδιαβροχοποιεί την τρίχα του και άρα κατά συνέπεια αποτρέπει την αφυδάτωση του. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και στην παραγωγή καλλυντικών.


Αποφάσισα λοιπόν, αφού συμβουλεύτηκα τον γυναικολόγο μου, να αγοράσω σκέτη καθαρή, φυσική λανολίνη, μιας και τη βρίσκεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και πολύ πιο φθηνά από τις κρέμες του εμπορίου που περιέχουν κάποιο ποσοστό μόνο.

Πήρα λοιπόν τη λανολίνη, έβαλα λίγη στα δάχτυλα μου, και είδα ότι είναι πολύ "πηχτή" για να τη χρησιμοποιήσω απευθείας. Διαβάζοντας και μετά από έρευνα στο διαδίκτυο για τα έλαια στην κοιλίτσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είδα ότι μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο έλαιο. Διάλεξα το λάδι καρύδας. Έβαλα περίπου ίση ποσότητα λανολίνης και λάδι καρύδας σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο, τα ανακάτεψα, και τσουπ! Είχα έτοιμη την κρέμα για την κοιλίτσα και το στήθος μου!


DYI κρέμα για ραγάδες:

- μικρό γυάλινο βαζάκι

- φυσική καθαρή λανολίνη

- λάδι καρύδας


Φυσικά και δε βάζουμε τα χέρια μας μέσα στο λάδι καρύδας, ούτε στη λανολίνη, αλλά χρησιμοποιούμε κάποιο μεταλλικό ή καλύτερα πλαστικό κουτάλι, ή ό,τι άλλο σας βολεύει.

Την αναλογία λανολίνης και λαδιού καρύδας μπορείς να τη ρυθμίσεις εσύ, ανάλογα με το πόσο πηχτή "αντέχεις" να είναι η κρεμούλα σου. Μια εναλλακτική για το λάδι καρύδας μπορεί να είναι το ελαιόλαδο, φυσικό και παρθένο πάντα!


Εφαρμογή: συνίσταται μια με δύο φορές τη μέρα. Εγώ εφάρμοζα την κρέμα στο στήθος και στην κοιλίτσα (και στους γλουτούς) και την άφηνα λίγο να απορροφηθεί. Η εφαρμογή μετά το μπάνιο είναι ιδανική, ειδικά αν αφήσεις κάποιες σταγονίτσες νερού γιατί βοηθάει στο να απορροφηθεί καλύτερα!


Φυσικά και δεν είμαι γιατρός ή φαρμακοποιός, οπότε πριν από το οτιδήποτε, έλεγξε αν έχεις κάποια αλλεργία στη λανολίνη ή σε κάποιο άλλο έλαιο και φυσικά να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου ή και το δερματολόγο σου!

Καλή επιτυχία!