Μαμά, φρόντισε τον εαυτό σου!

Μένεις έγκυος, γεννάς, και ξαφνικά υπάρχει ένα μικρό πλασματάκι που εξαρτάται από σένα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.


Παρατάς τα πάντα (γιατί τουλάχιστον στην αρχή δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς) και απλά ζεις για εκείνο το μικρούλι που ήταν στην κοιλίτσα σου 9 (ή 8) μήνες πριν.


Παρατάς και τον εαυτό σου γιατί ξαφνικά δεν μοιάζει να είναι προτεραιότητα να βαφτείς ή να φτιάξεις τα μαλλιά σου ή τα νύχια σου.


Το ίδιο συμβαίνει νομίζω σε όλες τις μαμάδες, μερικές φορές και τους μπαμπάδες!


Για να μπορείς όμως να φροντίσεις το μικρούλι σου, πρέπει πρώτα να είσαι εσύ καλά. Όπως στο αεροπλάνο, που οι οδηγίες λένε ότι πρώτα φοράς εσύ το οξυγόνο και μετά το βάζεις στο παιδί σου (ή σε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια).


Τα παρακάτω 10 tips βοηθούν εμένα σε καθημερινή βάση και ίσως βοηθήσουν κ εσένα!


1 - Κοιμήσου!

Ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για σένα! Κοιμήσου όπου και όποτε μπορείς, έστω και για λίγο! Η αϋπνία προκαλεί εκνευρισμό, έλλειψη υπομονής και έλλειψη συγκέντρωσης.


2 - Προσωπική υγιεινή!

Μην ξεχνάς ποτέ την προσωπική σου υγιεινή! Μπάνιο, δόντια, σώμα, πρόσωπο και πολλά άλλα! Έπιασα κάποια στιγμή τον εαυτό μου να μην προλαβαίνω να πλύνω τα δόντια μου το πρωί! Make time! Είναι σημαντικό!


3 - Μείωσε τη χρήση των κινητών!

Μείνε μακριά από κινητά! Όσο γίνεται βέβαια. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι ο εγκέφαλος διεγείρεται με κάθε ειδοποίηση που χτυπάει στο κινητό. Αν έχεις το μυαλό σου εκεί, χάνεις τη συγκέντρωση που χρειάζεσαι για να "βγάλεις" τη μέρα σου...


4 - Όχι οθόνες πριν τον ύπνο!

Κλείσε όλες τις συσκευές σου μισή με μία ώρα πριν κοιμηθείς το βράδυ. Έτσι ηρεμείς, και κάνεις έναν πιο ποιοτικό ύπνο!


5 - Ψυχική υγεία!

Φρόντισε την ψυχική σου υγεία γιατί είναι προτεραιότητα. Όταν είναι η μαμά καλά, είναι όλη η οικογένεια καλά! Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να επισκεφτείς κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.


6 - Πέντε λεπτά για σένα!

Αφιέρωσε 5 λεπτά τη μέρα για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, οτιδήποτε και αν είναι αυτό!


7 - Δραστηριότητες όλοι μαζί!

Προσπάθησε να κάνεις αυτά που σε ευχαριστούν μαζί με την οικογένειά σου! Για παράδειγμα, αν σου αρέσει να κάνεις ποδήλατο και το έχεις παραμελήσει, κάντο όπως η Ευγενία! Βάλε ένα καθισματάκι για παιδιά πάνω στο ποδήλατο και έφυγες!


8 - 10 λεπτά με τον άντρα σου!

Βρες 10 λεπτά μέσα στην ημέρα για να μιλήσεις με τον άντρα σου για πράγματα που ΔΕΝ αφορούν το σπίτι ή το παιδί.


9 - Μίλα με φίλους!

Επικοινώνησε με τους φίλους σου. Αυτούς που δεν έχουν παιδιά! Είναι αναζωογονητικό να μιλάς για άλλα θέματα (όσο χαζά και αν φαίνονται). Νιώθεις πάντα καλύτερα όταν επικοινωνείς με ανθρώπους.


10 - Πάρε αέρα!

Πήγαινε μια βόλτα μόνη σου. Έστω και για 10 λεπτά, να πάρεις λίγο φρέσκο αέρα, λίγο ήλιο (όταν έχει).


Είμαι σίγουρη ότι καθένας από εμάς έχει και διαφορετικά θέλω και διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές συνθήκες και άρα επιλογές! Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που υπενθυμίζω στον εαυτό μου για να μπορώ να είμαι καλά. Μπορεί να μην τα κάνω όλα κάθε μέρα, αλλά σίγουρα βοηθάει, έστω και ένα από αυτά αν βάλεις στο πρόγραμμα και συνηθίσεις να το ακολουθείς, είναι σίγουρα κέρδος! Για σένα και όλη την οικογένεια!