Μπροστά, πίσω, ή τρέιλερ? Εσείς τι επιλέγετε?

Έφτασε η ώρα να ανεβάσετε το μωράκι σας για πρώτη φορά στο ποδήλατό σας και δε ξέρετε τι είδους κατηγορία και καθισματάκι να επιλέξετε? Είναι πολλές οι επιλογές, καθώς και εγώ στην αρχή είχα μπερδευτεί τόσο πολύ! Ευτυχώς τα ξεκαθάρισα και τώρα θα προσπαθήσω να βοηθήσω και εσάς παρουσιάζοντας κάποιες βασικές πληροφορίες για την κάθε μία δυνατότητα.


Ας ξεκινήσουμε παραθέτοντας τις δυο μεγάλες κατηγορίες που υπάρχουν. Η πρώτη είναι τα τρέιλερ που δένονται στο ποδήλατο και είναι σαν ξεχωριστά οχήματα. Η δεύτερη αποτελεί τα καθισματάκια που εφαρμόζουν επάνω στο ποδήλατο. Το καθένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Ας τα δούμε λοιπόν:

Θετικά του τρέιλερ:

1. Μεταφορά δύο παιδιών

2. Πιο ευδιάκριτο από λοιπά οχήματα

3. Καλύτερη προστασία παιδιού από καιρικές συνθήκες

4. Μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης λόγω αντοχής στο μεγαλύτερο βάρος του παιδιού

Αρνητικά του τρέιλερ:

1. Δυσκολία οπτικής και λεκτικής επαφής με το παιδί

2. Δυσκίνητο λόγω του όγκου του σε στενούς δρόμους

Θετικά του παιδικού καθίσματος:

1. Ασφαλέστερο σε μεγάλες πόλεις και αυξημένης κίνησης περιοχές

2. Καλύτερη οπτική και λεκτική επαφή με το παιδί

Αρνητικά του παιδικού καθίσματος:

1. Μεταφορά μόνο ενός παιδιού

2. Σε περίπτωση ατυχήματος, πτώση του παιδιού από μεγαλύτερο ύψος

Όσον αφορά τώρα τα καθισματάκια υπάρχουν και εδώ επιλογές. Τρεις στον αριθμό! Πίσω κάθισμα, μπροστά κάθισμα και τοποθέτηση μικρού τιμονιού στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου μας με αντίστοιχη βάση για τα πόδια του παιδιού μας. Η τελευταία πρόταση είναι για μεγαλύτερα παιδιά, οπότε θα την αφήσουμε προς το παρόν. Όσον αφορά στα πίσω καθισματάκια, ορισμένα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να τοποθετηθούν στο σκελετό του ποδηλάτου ή στη σχάρα. Προσοχή λοιπόν στο να λάβετε υπόψιν σας αν το ποδήλατό σας είναι συμβατό με τα καθίσματα, αν έχει χώρο για μπροστινό κάθισμα και αν υπάρχει σύστημα για τοποθέτηση σχάρας πριν αγοράσετε οποιοδήποτε κάθισμα!

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη σύγκριση μεταξύ μπροστινού και πίσω καθίσματος με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός:

Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσατε να δοκιμάσετε τις υπάρχουσες επιλογές και να αποφασίσετε τι θα σας εξυπηρετούσε περισσότερο. Καθότι κατοικούμε σε επαρχιακή πόλη, δεν είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε ένα κατάστημα και να εξετάσουμε στην πράξη τι θα μας ταίριαζε. Βασιστήκαμε στις ανωτέρω πληροφορίες και επιλέξαμε το πίσω καθισματάκι για τις βόλτες μας, ήταν εν τέλει αυτό που ταίριαζε περισσότερο σε εμάς. Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να σας υποστηρίξουν και να ξεκινήσετε σύντομα τις ποδηλατάδες σας!