Ξηροί καρποί από νωρίς!

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για το πότε μπορείτε να εισάγετε τέτοιου είδους τροφές στη διατροφή του μωρού σας.

Εδώ θα σας πω τι κάναμε εμείς!


Ξεκινήσαμε στερεά τροφή στους 5,5 μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες της παιδιάτρου μας. Όταν φτάσαμε να έχουμε τρία γεύματα τη μέρα με στερεά τροφή, (γιατί τα γεύματα μπαίνουν σταδιακά), περίπου ένα μήνα μετά, ίσως λίγο παραπάνω, ρώτησα την παιδίατρο και μου έδωσε το οκ. Αυτό που μου τόνισε είναι ότι πρέπει οι ξηροί καρποί και οι σπόροι να είναι αλεσμένοι, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.


Έτσι λοιπόν, προμηθεύτηκαμε ένα μύλο σχετικά φτηνό και μικρό σε μέγεθος, από αυτούς που κάνεις τον καφέ σκόνη. Υπάρχουν πολλά είδη, οι περισσότεροι μύλοι κάνουν και για ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα βότανα.


Ξεκινήσαμε με αμύγδαλο, συνεχίσαμε με καρύδι, και μετά chia seeds και λιναρόσπορο! Συνεχίσαμε με σουσάμι, κάσιους και φουντούκι. Λένε ότι το φυστίκι, επειδή είναι αρκετά αλλεργιογόνο, καλό είναι να αργήσεις να το εισάγεις στη διατροφή του μωρού σου. Έτσι κάναμε και εμείς, το αφήσαμε τελευταίο.


Όταν εισάγουμε ένα νέο φαγητό, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού, το δίνουμε για τρεις μέρες έτσι ώστε αν υπάρχει αλλεργία να φανεί εύκολα. Τις τρεις μέρες αυτές δεν πρέπει να εισάγουμε καμία άλλη νέα τροφή γιατί στη περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποια τροφή ευθύνεται.


Εμείς ξεκινήσαμε βάζοντας αμύγδαλο σε σκόνη, είτε στην φρουτόκρεμα το πρωί (για να ρουφήξει και όλο το ζουμάκι από τα φρούτα), είτε στην κρεμούλα την απογευματινή. Το ίδιο και με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Μερικές φορές βάζουμε πλέον λιναρόσπορο ακόμα και στο μεσημεριανό!


Έχω διάφορα βαζάκια μέσα στα οποία βάζω τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Περίπου κάθε δεύτερη Κυριακή τα ξαναγεμίζω.

Έχοντας υπόψιν το ποσό θρεπτικές είναι όλες αυτού του είδους οι τροφές, απλά βάζω και από κάτι, όποτε θυμάμαι πλέον!


Ρωτήστε τον γιατρό σας και go for it!