Πατρότητα, μία βαθύτερη ωριμαντική διαδικασία


Μπαμπάς, Πατέρας, Father, Daddy, Μπαμπάκας… Όποια λέξη και να χρησιμοποιηθεί, ο αναντικατάστατος ρόλος του πατέρα και η καταλυτική του συμβολή στην ανατροφή ενός παιδιού ήταν και θα παραμείνουν πάντα σημαντικοί παράγοντες σε μία οικογένεια.

Ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος του πατέρα; Πώς ορίζεται και πώς προετοιμάζεται κάποιος για αυτόν; Το μόνο σίγουρο ότι όποια είδους προετοιμασία και να γίνει πριν τον ερχομό του παιδιού (σεμινάρια τοκετού, διαδικασία θηλασμού κτλ.), η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η μετέπειτα ευαίσθητη φάση των πρώτων μηνών είναι μία καθαρά βιωματική εμπειρία για το ζευγάρι γενικότερα και ειδικότερα για τον πατέρα. Και αυτό γιατί δεν κυοφορούμε ως αρσενικά, οπότε δε μπορούμε ίσως να αντιληφθούμε άμεσα την εμπειρία τού να μεγαλώνει μία ζωή μέσα μας, όπως συμβαίνει σε όλα τα θηλαστικά.


Δεν αναζήτησα πολλές πληροφορίες για την όλη διαδικασία από τη στιγμή της σύλληψης, η γυναίκα μου ήταν αυτή που πρωτοστάτησε φυσιολογικά στην όποια αναζήτηση επιστημονικής και μη πληροφορίας για ότι η ίδια θεώρησε σημαντικό να γνωρίζουμε πριν τον τοκετό, καθώς και για τις πρώτες αγορές που είναι βασικές και χρειάζεται μία προεργασία (κάθισμα αυτοκινήτου, καρότσι κτλ.). Περίπου στην 37η εβδομάδα πραγματοποιήσαμε ένα σεμινάριο με μία μαία όσον αφορά το φυσιολογικό τοκετό, οπότε εκεί συνειδητοποίησα ότι η μεγάλη στιγμή του ερχομού της κόρης μας πλησιάζει! Εν τέλει, η κόρη μου φάνηκε ότι βιαζόταν να ενσαρκωθεί και γεννήθηκε μετά από λίγες ημέρες με καισαρική τομή...


Αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη επιτάχυνε τη «μύησή» μου στο ρόλο του πατέρα, καθότι λόγω περιοριστικών μέτρων COVID-19 ήμουν μόνος μαζί με τη γυναίκα μου στο μαιευτήριο μετά την καισαρική μέχρι το εξιτήριό της. Ο ενθουσιασμός και η βαθιά συγκίνηση της γέννησης αντικαταστάθηκε σύντομα από μία συνεχή υπερένταση και ανησυχία για το τι χρειάζεται να κάνω, έτσι ώστε να υποστηρίξω αποτελεσματικά τόσο τη γυναίκα μου όσο και το παιδί μου.


Aυτό που συνειδητοποιώ σήμερα, σχεδόν 400 ημέρες από εκείνη τη σημαδιακή ημέρα και τώρα που έχει επέλθει μία σχετική κανονικότητα και ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας, είναι ότι όλη η εμπειρία της πατρότητας είναι μία μοναδική διαδικασία ωριμότητας που χρήζει εκτίμησης της κάθε στιγμής που βιώνω με την κόρη μου και πλέον με τη μητέρα-σύζυγό μου. Όποια προετοιμασία και να γίνει για το ρόλο του πατέρα δε μπορεί να αντικαταστήσει τη βιωματική εμπειρία που απαιτείται για το νέο αυτό ρόλο. Η γυναίκα έχει το μητρικό της ένστικτο σε σχέση με το παιδί και το τι ακριβώς χρειάζεται, ας το εμπιστευτούμε ειδικά στους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού και ας τιμήσουμε τη θήλεια φύση γενικότερα.


Προσωπικά, φρόντισα από την αρχή και φροντίζω συνεχώς να συμμετέχω σε όποια διαδικασία αφορά την κόρη μας. Κυρίως για να υποστηρίξω τη γυναίκα μου σε όλες τις σημαντικές αλλαγές που βίωσε και βιώνει σε σχέση με το σώμα της, τις ορμόνες, το θηλασμό, τον ύπνο της και πολλά άλλα. Η συνεχής συμμετοχή μου όμως σε ό,τι αφορά την ανατροφή της κόρης μας βλέπω ότι ενδυναμώνει τη σχέση μου μαζί της και επιταχύνει την ωριμαντική μου διεργασία. Η ωρίμανση ως άντρας και πατέρας και η όλη βιωματική εμπειρία του παιδιού απαιτεί «χιλιόμετρα», ενεργητική συμμετοχή, είναι μαραθώνιος και δε μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί, με μεσάζοντες, είτε εξ αποστάσεως. Αποτελεί επίσης μία μοναδική πορεία για τον κάθε πατέρα, οπότε είναι φρόνιμο να μη συγκρίνεστε και ούτε να συγκρίνετε. Πέραν από την καταλυτική συμβολή σας στην οικογένεια, η πατρότητα αποτελεί πάνω από όλα μία μοναδική συμβολή στη δική σας προσωπική ανάπτυξη, κάτι το οποίο θα συνειδητοποιήσετε και θα αξιολογήσετε ανάλογα στο πέρασμα του χρόνου.


Η βαθύτερη πίστη σε ό,τι συμβαίνει, η ψύχραιμη ματιά σε κρίσιμες στιγμές, η ασφάλεια, η σταθερότητα, ο αυτοσχεδιασμός που μπορείτε να προσφέρετε στην οικογένειά σας και κυρίως η εμπιστοσύνη στο δικό σας πατρικό σας ένστικτο είναι καταλυτικοί παράγοντες, ειδικότερα για τους πρώτους μήνες που όλα φαντάζουν χαοτικά και άκρως αγχωτικά. Άλλωστε δε θα εκτιμούσαμε την όλη εμπειρία της πατρότητας εάν ήταν από την αρχή υπερβολικά εύκολη η διαδικασία ή δε συντελούνταν σημαντικότατες αλλαγές σε όλα τα μέλη μίας οικογένειας.

Αφεθείτε ολοκληρωτικά στην όλη βιωματική διεργασία, την ωρίμανση της πατρότητας και διαμορφώστε εσείς το δικό σας πατρικό ρόλο όπως τον ονειρεύεστε χωρίς στερεότυπα, φόρμουλες και πεπατημένες οδούς!


Βio: Ο Χρυσόστομος Γ. είναι σύζυγος, πατέρας μίας κόρης ενός έτους και ακαδημαϊκός με εξειδίκευση στην αθλητική διοίκηση.