Baby swimming: Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Πάντα μου άρεσαν τα μπεμπάκια που τσαλαβουτούσαν στο νερό και σκεφτόμουν πως όταν και εγώ κάνω ένα μωράκι, θα εγγραφούμε για baby swimming ή ελληνιστί βρεφική κολύμβηση. Όταν λοιπόν έφτασε αυτή η ώρα και γέννησα το κοριτσάκι μου, πήγαμε στο κολυμβητήριο όταν έγινε επτά μηνών! Όντας κολυμβητής ο άντρας μου, θεώρησα σωστό να του παραχωρήσω το πρώτο μάθημα επαφής με το νερό, έτσι ώστε να συνοδέψει αυτός την κόρη μας. Από εκεί και έπειτα μπαίνουμε εναλλάξ στην πισίνα. Η μικρή από όταν γεννήθηκε λάτρευε το μπανάκι της, οπότε και στην πισίνα νιώθει οικεία και φαίνεται ιδιαίτερα χαρούμενη.

Πληροφορίες για τα μαθήματα κολύμβησης

Τα μαθήματα κολύμβησης για βρέφη συνήθως ξεκινούν από την ηλικία των έξι μηνών. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και νωρίτερα, αλλά δεν συνίσταται γιατί είναι ευαίσθητα ακόμη στη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους και μπορεί να κρυώσουν. Για αυτό και οι παιδικές πισίνες είναι πιο ζεστές από τις υπόλοιπες (28-32°C). Υπάρχουν δύο κατηγορίες εγκαταστάσεων για βρεφική κολύμβηση: πισίνες με χλώριο ή όζον. Εμείς επιλέγουμε κυρίως τις εγκαταστάσεις με όζον, καθώς έχει λιγότερη επιβάρυνση τόσο στην αναπνοή όσο και στο δέρμα του μωρού. Τα μαθήματα αποτελούνται συνήθως από μικρά γκρουπ γονέων που συνοδεύουν τα μωρά τους, τα οποία μαθαίνουν να κολυμπούν μέσω του παιχνιδιού και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Να σημειωθεί ότι θα χρειαστείτε ιατρική βεβαίωση από τον παιδίατρο πως επιτρέπει στο μωρό σας να κολυμπήσει και ζητείται και για τον γονέα ιατρική βεβαίωση (παθολόγο ή δερματολόγο) για να μπορέσετε να συνοδεύσετε το μωρό σας στην πισίνα.


Ας δούμε τα οφέλη που προσφέρει η βρεφική κολύμβηση:


Παραγωγικό χρόνο και δέσιμο μεταξύ μωρού και γονέα. Eιδικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μπεμπάκια δε μπορούν να έχουν ιδιαίτερη διάδραση. Το νερό τούς δίνει αυτή τη δυνατότητα και φέρνει πιο κοντά το γονέα με το παιδί, δημιουργώντας ένα επιπλέον δέσιμο όντας πραγματοποιώντας μια κοινή δραστηριότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί. Προσωπικά το ένιωσα πολύ έντονα, καθώς η μικρή μου άρχισε σταδιακά να με εμπιστεύεται στο νερό, να χαλαρώνει επάνω μου και να απολαμβάνει τις νέες δραστηριότητες. Κάθε φορά ανυπομονώ να έρθει η ώρα για το επόμενό μας μάθημα!


Βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας. Επειδή μεγάλο μέρος του σώματος των μωρών υποστηρίζεται μέσα στο νερό, επικεντρώνονται κυρίως στο να διατηρήσουν την ισορροπία τους κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Οπότε τα μωρά που μαθαίνουν να κολυμπούν έχουν καλύτερη ισορροπία και εκτός νερού.


Ενδυνάμωση των μυών. Η κολύμβηση βοηθάει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των μυών και γενικότερα στο να γίνουν τα μωράκια πιο δυνατά. Υποστηρίζει επίσης την ενδυνάμωση της καρδιάς, των πνευμόνων και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.


Βελτίωση της ρουτίνας του ύπνου. Η κολύμβηση συμβάλλει στο να κουράζεται παραγωγικά το μωράκι μας, οπότε το βοηθά να κοιμηθεί ευκολότερα και ποιοτικότερα.


Βοηθάει στην όρεξη. Η κολύμβηση και το ζεστό νερό ανοίγουν την όρεξη στα μικράκια μας. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ μετά την προπόνηση.


Όταν λοιπόν θα αποφασίσετε να πάτε με το μωράκι σας σε κάποιο κολυμβητήριο, θα πρέπει πρώτα να έχετε επικοινωνήσει με την εκάστοτε αθλητική εγκατάσταση για διαθεσιμότητα και για το τι ακριβώς θα χρειαστείτε. Σας αναφέρω ενδεικτικά τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

  • Αδιάβροχη πάνα

  • Μαγιό

  • Πετσέτα

  • Πάνα και αλλαξιά μετά την πισίνα

  • Σκουφάκι (αν έχει κρύο)

  • Σνακ και νερό (μετά το κολύμπι)

  • Εξοπλισμός γονέα (εξαρτάται από το κολυμβητήριο, π.χ. υποχρεωτικά σκουφάκι)

Πραγματοποιήστε την έρευνα σας για τα κοντινότερα κολυμβητήρια στην περιοχή σας, ενημερωθείτε καταλλήλως και καλές βουτιές! 😀