Θηλασμός, όσα θα ήθελα να ξέρω πριν γεννήσω!

Αν αποφασίσεις να θηλάσεις το μωράκι σου, υπάρχουν κάποια standards για το θηλασμό, που θα πρέπει να τα ξέρεις πριν γεννήσεις, και να μην υποθέτεις όπως εγώ οτι "όλα θα πάνε καλά", γιατί δε μου βγήκε σε καλό. Το ιδανικό θα είναι ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά καλύτερα να είσαι προετοιμασμένη. Υπάρχουν και μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις όσο είσαι έγκυος για να ενημερωθείς όσο καλύτερα γίνεται.


Τα 10 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω από πριν:


1. Επαφή δέρμα με δέρμα

Το βρέφος θα πρέπει να έχει επαφή μαζί σου από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να μην τα καταφέρετε με την πρώτη, αλλά θα χρειαστεί επιμονή και από τους δυο σας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να υπάρχει δέρμα-με-δέρμα (skin-to-skin) επαφή του νεογέννητο μωρού πάνω στο στήθος της μαμάς του αμέσως μετά τη γέννηση. Συνιστάται στα πρώτα 30 λεπτά της γέννησης, να γίνεται ο πρώτος θηλασμός του μωρού. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η ομαλή έναρξη της γαλακτοφορίας. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία παράγεται ευκολότερα η ωκυτοκίνη, η οποία βοηθάει στην εκροή του μητρικού γάλακτος. Διάβασε περισσότερα εδώ (στα αγγλικά).

2. Ζήτα αποκλειστικό θηλασμό όσο είσαι στην κλινική

Όσο είσαι στην κλινική, σε περίπτωση που δεν έχεις κάνει rooming in, δηλαδή να έχεις το μωράκι σου συνέχεια μαζί σου στα δωμάτιο, θα σε ρωτήσουν (και θα υπογράψεις) αν θέλεις να ταΐζουν το μωράκι σου με μπιμπερό, ή αν θα επιλέξεις αποκλειστικό θηλασμό. Καλό θα ήταν να πεις όχι, και να ζητήσεις να σου το φέρνουν κάθε 1,5 με 2 ώρες για να θηλάσεις. Αν το καταφέρεις αυτό είσαι σε πολύ καλό δρόμο :). Θα χρειαστεί να ζητήσεις και οδηγίες από τις μαίες για το τι να κάνεις εκεί. Η δική μου εμπειρία με τις μαίες δεν ήταν και η καλύτερη. Έμαθα περισσότερα από τον παιδίατρο της κλινικής για να πω την αλήθεια.


3. Τύπος θηλής

Η θηλή σου, μπορεί να είναι είτε "προς τα μέσα", είτε απλά μικρή, που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί το μωράκι σου στην αρχή. Μπορείς να συμβουλευτείς τις μαίες στην κλινική και να ζητήσεις θηλή σιλικόνης. Αυτό είναι κάτι που βάζεις επάνω στη θηλή (θα σου δείξουν) και βοηθάει το μωρό σου και τη θηλή σου στη διαδικασία. Μην ανησυχείς καθόλου, δεν είναι κάτι κακό, εμείς το χρησιμοποιήσαμε λίγο στην αρχή, μετά πήραμε το κολάι κ δεν τη χρειαζόμασταν πια γιατί το σώμα καταλαβαίνει πώς πρέπει να αντιδράσει και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού. Αν πάλι είναι φυσιολογική η θηλή σου, δεν έχεις τίποτα να σε ανησυχεί.


4. Ζήτα θήλαστρο στην κλινική

Μπορείς να ζητήσεις από τις μαίες να σου φέρουν ένα θηλαστρο (επαγγελματικό) και να σου δείξουν πως λειτουργεί, έτσι ώστε στο μέλλον να μην ψαχνεσαι. Γιατί σε περίπτωση που θηλάζεις κανονικά και χωρίς προβλήματα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να λείψεις από το σπίτι, οπότε η άντληση θα δώσει στο μωράκι σου το γάλα που χρειάζεται όσο εσύ λείπεις. Αν πάλι έχεις θέμα με την παραγωγή γάλακτος όπως εγώ που ήταν πολύ μικρή, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να μάθεις πώς και κάθε πότε θα χρησιμοποιείς το θήλαστρο, μέχρι να βρεις το ρυθμό σου και να μην το χρειάζεσαι πια. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις με τα θήλαστρα είναι το μέγεθος του εξαρτήματος που προσαρμόζεται στο στήθος σου. Αν είναι πιο μικρό ή πιο μεγάλο, τότε μπορεί να πληγώνεται η θηλή χωρίς λόγο. Οπότε πάλι θα χρειστείς τη συμβουλή μίας μαίας στην κλινική για να σε καθοδηγήσει ως προς το μέγεθος, γιατί μπορεί να το χρειαστείς και αργότερα.


5. Ζήτηση και προσφορά

Ο θηλασμός λειτουργεί με τη "ζήτηση και προσφορά". Όσο ζητάει το βρεφάκι σου να πιει (όσο ρουφάει δηλαδή), τόσο παράγει το στήθος. Αν παραλείψεις μια φορά, ή δύο, επειδή είσαι κουρασμένη, ίσως έχεις θέμα με την ποσότητα που παράγεις, οπότε εδώ θέλει προσοχή και αφοσίωση σίγουρα. Στην αρχή σου λένε κάθε 1,5 με 2 ώρες, και μετά γίνεται περίπου ανα τρίωρο, ανάλογα και με τις ανάγκες του μωρού.


6. Δεν υπάρχει γυναίκα που δεν παράγει γάλα

Μπορεί να μην βγάλεις καθόλου γάλα για ιατρικούς λόγους. Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό γυναικών που δεν παράγουν γάλα. Εγώ (και πολλές μαίες) δεν το πιστεύω αυτό. Υπάρχει λύση, και θα πρέπει να την ξέρεις από πριν για να είσαι προετοιμασμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να νοικιάσεις ένα επαγγελματικό θήλαστρο και να είσαι σχολαστική στην άντληση ανά τρίωρο, να φυλάς το γάλα σε μπουκαλάκια στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη, και στην αρχή τουλάχιστον θα δίνεις το δικό σου γαλατάκι στο μωρό σου αλλά με μπιμπερό. Μέχρι να βρεις το ρυθμό σου.


7. Υπερβολική παραγωγή γάλακτος

Μπορεί να παράγεις παααρα πολύ γάλα. Όταν παράγεις περισσότερο από τις ανάγκες του μωρού, το στήθος πρήζεται και χρειάζεται αποσυμφόρηση. Γι'αυτό θα χρειαστεί να έχεις ένα θηλαστρο απλό, έτσι ώστε να μπορείς να αδειάζεις το στήθος όταν γεμίζει πολύ. Το έξτρα γαλατάκι, είτε το βάζεις στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση, είτε το δωρίζεις σε κλινικές για μανουλες που δεν έχουν γάλα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ και εδώ. Και με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο, μπορείς να βρεις κι άλλες πηγές.


8. Πόνος στη θηλή

Συνήθως την πρώτη εβδομάδα ο θηλασμός προκαλεί πόνο στη θηλή. Μετά το συνηθίζεις και δεν πονάς. Αν συνεχίσει ο πόνος για περισσότερο από μία εβδομάδα, ίσως θα χρειαστεί να συμβουλευτείς κάποιο γιατρό ή μαία που να ειδικεύεται στο θηλασμό. Στη δική μου περίπτωση, στην αρχή πόνεσα για τρεις με τέσσερις μέρες και μετά ήταν όλα οκ. Δύο μήνες μετά όμως άρχισα να πονάω πάλι, και να ερεθίζεται πολύ η θηλή, και μετά από εξετάσεις, ανακάλυψα οτι υπήρχε κάποια μόλυνση. Πήρα αντιβίωση και έληξε. Το γάλα δεν είχε προσβληθεί, οπότε απλά του το έδινα με μπιμπερό.


9. Υγιεινή θηλής

Όπως καταλαβαίνεις, η θηλή θα "χρησιμοποιείται" πολύ συχνά, οπότε θα πρέπει να προσέχεις να είναι πάντα καθαρή. Εγώ πλενόμουν 3-4 φορές τη μέρα, με βρεφικό σαμπουάν. Αυτό θα το δεις εσύ πώς σε βολεύει, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι καθαρή για το μωράκι σου.


10. Φροντίδα θηλής

Η θηλή σου θα ταλαιπωρείται πολλές φορές τη μέρα. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορες κρεμούλες που τις αλοίφεις στην περιοχή εκείνη, και δε χρειάζεται να τις ξεπλύνεις γιατί είναι φυσικές και το μωρό μπορεί να τις καταπιεί χωρίς κίνδυνο. Συνήθως αυτές περιέχουν ένα ποσοστό λανολίνης. Εγώ αγόρασα καθαρή λανολίνη και με βοήθησε πάρα πολύ. Η εφαρμογή γίνεται μετά από κάθε θηλασμό ή σε περίπτωση άντλησης βάζεις πριν κάνεις άντληση για να αποφύγεις την τριβή με το πλαστικό εξάρτημα του θηλάστρου που προκαλεί ερεθισμούς.


Σου εύχομαι καλή επιτυχία, και όλα θα πάνε καλά. Όλη η διαδικασία είναι δύσκολη, ειδικά στην αρχή. Η συμβουλή μου είναι να ενημερωθείς, να χαλαρώσεις (όσο γίνεται) και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, το μωράκι σου και τη φύση, που ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Αν έχεις ερωτήσεις και χρειαστείς κάποια βοήθεια, μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε!