Εμπειρίες vs. Παιχνίδια

Τι είναι πιο σημαντικό για ένα παιδί? Το να του παίρνουμε τα παιχνίδια που επιθυμεί ή να κάνουμε μαζί του δραστηριότητες που θα τις θυμάται για όλη του τη ζωή? Εγώ είμαι υπέρ των εμπειριών! Όχι πως τα παιχνίδια δεν είναι χρήσιμα, ειδικά τις ώρες που απασχολείται το παιδί στο σπίτι. Πάντα με μέτρο βέβαια, όπως μας εξηγεί και η Άλκηστη ΕΔΩ.


Έχοντας αδυναμία στον ανηψιό μου που είναι σχεδόν οκτώ χρονών, προσπαθώ, αν και βρίσκεται μακριά, να περνάμε ποιοτικό χρόνο και να «ξοδεύω» τα χρήματα που είχα σκοπό να του δώσω κάνοντας πράγματα μαζί του. Η διάδραση αυτή μας φέρνει πιο κοντά και του δημιουργεί αναμνήσεις. Μέσω των δραστηριοτήτων αναπτύσσει πολλές φορές και δεξιότητες που δεν είχε χρησιμοποιήσει μέχρι τότε, από το να του πάρω ένα παιχνίδι που θα το χαρεί για λίγο καιρό μέχρι να έρθει το καινούργιο και αυτό μετέπειτα να ξεχαστεί...


Ας δούμε όμως στην πράξη κάποιες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τους μικρούς μας φίλους:


Ιππασία. Όταν ήταν τεσσάρων χρόνων πήγαμε μαζί για ιππασία. Είχε ξετρελαθεί με το άλογο, το χάιδευε συνεχώς και η χαρά του ήταν εμφανής μέσω της διάδρασης με ένα τόσο ιδιαίτερο πλάσμα. Δε φοβήθηκε σε καμία στιγμή και ήρθε σε επαφή και με άλλα ζωάκια όπως πρόβατα, γουρουνάκια, χήνες κτλ.


Αναρρίχηση. Αγαπημένος του ήρωας ο Spiderman, δε θα τον πήγαινα για αναρρίχηση? Αν και φοβήθηκε λίγο το ύψος, πήρε το χρόνο του και εξοικειώθηκε εν τέλει.


Θεματικά Πάρκα & Μουσεία. Μια που λατρεύει τους δεινόσαυρους, δε μπορούσαμε να μην πάμε στο Μουσείο των δεινοσαύρων. Τους γνώρισε καλύτερα και έμεινε με το στόμα ανοιχτό βλέποντας το πραγματικό μέγεθος τους και τους ήχους που έβγαζαν. Επίσης επισκεφθήκαμε το μουσείο του Ηρακλή με τους 12 άθλους του, τους οποίους είχε διαβάσει σε βιβλίο και τώρα τους έβλεπε μπροστά του. Οφείλω να ομολογήσω πως γνώριζε περισσότερα πράγματα από εμένα για τον Ηρακλή! Περάσαμε πολύ ωραία και στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων, ανακαλύπτοντας παίζοντας τι είναι αληθινό και τι όχι...


Λούνα Παρκ. Ποιο πιτσιρίκι δεν ενθουσιάζεται με το Λούνα Παρκ? Νομίζω όλα τα παιδιά το λατρεύουν! Ο μικρός πάντως κάθε φορά που πηγαίνουμε ξετρελαίνεται!


Σκι. Ως εκπαιδεύτρια σκι, περίμενα την ώρα που θα του μάθω τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ώστε να κάνουμε παρεούλα. Αν όμως εσείς δε γνωρίζετε σκι, τι καλύτερο από το να επισκεφτείτε ένα χιονοδρομικό κέντρο και να πραγματοποιήσετε από κοινού μαθήματα με το παιδί σας?


Εκδρομή. Ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, βλέπουμε νέα πράγματα, εκτιθέμεθα σε νέες εμπειρίες και δενόμαστε περισσότερο αντιμετωπίζοντας διαφορετικές προκλήσεις. Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες όλων!


Η επιλογή παιχνίδια ή δραστηριότητες είναι δική σας. Προσωπικά επιθυμώ να πορευτώ κυρίως με τις δραστηριότητες όσον αφορά την ανατροφή της κόρης μου. Ελπίζω οι παραπάνω ιδέες να σας εμπνεύσουν και να περάσετε όμορφα παρέα με τα πιτσιρίκια σας βιώνοντας ενδιαφέρουσες και παραγωγικές δραστηριότητες!