Ημερολόγιο θηλασμού

Ο θηλασμός είναι ένα δώρο που μας δίνει η φύση, που έχει προνοήσει για τη διατροφή του μωρού μας με τελείως φυσικό τρόπο.

Το ημερολόγιο θηλασμού μου χρειάστηκε γιατί αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα σε αυτόν τον τομέα με τον ερχομό του μικρούλη μας. Γενικά δε χρειάζεται να σημειώνεις, εφόσον όλα είναι φυσιολογικά με το θηλασμό σου.

Αν είσαι σαν εμένα όμως, τότε θα χρειαστείς λίγη βοήθεια :) Διάβασε τη δική μου εμπειρία και θα καταλάβεις.

Όταν γέννησα, ήμουν από τις γυναίκες που "δεν είχα πολύ γάλα". Χωρίς να ξέρω και πολλά, έδωσα το οκ στις μαίες μέσα στην κλινική να ταΐζουν το μωρό με μπιμπερό, ενώ συγχρόνως προσπαθούσα να το θηλάσω κιόλας.

Για να μην τα πολυλογώ, λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης, έχασα πολύτιμο χρόνο και έτσι το στήθος μου δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες του μωρού.

Είχα την ανησυχία ότι θα πεινάει συνεχώς, και αυτή η ανησυχία μας οδήγησε στη σκόνη. Παράλληλα με την προσπάθεια μου να θηλάσω, νοίκιασα ένα θήλαστρο επαγγελματικό, έβγαζα το δικό μου γαλατάκι, αλλά επειδή δεν έφτανε συμπληρώναμε και με γάλα σε σκόνη για να είμαστε σίγουροι ότι οι ανάγκες του μωρού καλύπτονται.

Άρχισα λοιπόν να κρατάω σημειώσεις, οι οποίες ήταν πολύ χρήσιμες για το μέλλον.


Σε επόμενο post θα έχω αναλυτικές λεπτομέρειες για όλη αυτή την ιστορία.

Αυτό που όμως θα σε βοηθήσει πολύ, και κυρίως θα βοηθήσει έναν γιατρό ή μια μαία στην οποία θα απευθυνθείς, είναι το ημερολόγιο θηλασμού. Παρακάτω θα βρεις το δικό μου. Δε χρειάζεται να το συμπληρώνεις για πάντα, μόνο μέχρι να βρεις το ρυθμό σου στο θηλασμό, όπως εγώ.

Όπως βλέπεις στον παρακάτω πίνακα, σημειώνω ημερομηνία και ηλικία. Οι πληροφορίες που μου χρειάστηκαν ήταν βασικά πόσο γάλα παράγω την ημέρα, προσπαθώντας να κάνω άντληση κάθε τρεις ώρες, και πόσο γάλα χρειάζεται να πιεί το μωρό μέσα σε ένα 24ωρο. Έχοντας το θέμα του θηλασμού, εστίασα περισσότερο στην άντληση στην αρχή. Περάσαμε μια περίοδο δύο εβδομάδων που δεν του έδινα στήθος λόγω μόλυνσης. Μετά τις δύο εβδομάδες, ξεκινήσαμε πάλι το θηλασμό σταδιακά. Φαίνεται και από το πινακάκι μου. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην άντληση. Προτεραιότητα είναι πάντα η επαφή σου με το μωράκι σου, γιατί αυτό βοηθάει και τον δικό σου οργανισμό, αλλά και τον δικό του. Η άντληση είναι κάτι υποστηρικτικό στις περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα. Δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το ρούφηγμα που μπορούν να κάνει το στοματάκι του μωρού σου.Εμείς όλα αυτά τα κάναμε με τις οδηγίες μαίας και γιατρών. Μπορείς να τροποποιήσεις το πινακάκι όπως σε βολεύει εσένα!

Το σημαντικό στοιχείο στις πληροφορίες που καταγράφει ο πίνακας είναι τα σύνολα. Εμείς εκεί εστιάσαμε, και με τις οδηγίες των ειδικών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει, επανήλθαμε σιγά σιγά σε φυσιολογικά επίπεδα θηλασμού.

Πάρε ένα μικρό τετραδιάκι και ένα στυλό ή ένα μολύβι ή ό,τι άλλο σε βολεύει και ξεκίνα!

Καλή επιτυχία!