Δραστηριότητες στο σπίτι χωρίς παιχνίδια!

10 δραστηριότητες που κάνουμε μαζί από 12 μηνών!


Σκέφτηκες ποτέ ότι τα μωράκια θέλουν να συμμετέχουν στην "πραγματική" ζωή του σπιτιού και όχι να παίζουν πάντα με τα παιχνίδια τους? Κι όμως, άρχισα να το παρατηρώ όταν ο Ιάσονας ήταν πολύ μικρός. Κάθε φορά που το ανέφερα στην παιδίατρο, μου έλεγε ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Θέλει να κάνει ό,τι κάνεις εσύ. Οπότε όσο μεγάλωνε, άρχισα να δοκιμάζω τι θα μπορούσε να κάνει μέσα στο σπίτι που δε θα είχε σχέση με τα παιχνίδια του. Και εκείνος ήταν και είναι ακόμα πάντα πρόθυμος να συμμετέχει! Έτσι λοιπόν βρήκα τρόπο να τον "διασκεδάζω" και συγχρόνως να κάνω και καμιά δουλειά στο σπίτι.

Το παιδί, μέσω αυτών των καθημερινών δραστηριοτήτων μαθαίνει διαφορετικά πράγματα όπως τα εργαλεία της κουζίνας, νέο λεξιλόγιο, τα βήματα που χρειάζεται κάθε δραστηριότητα για να ολοκληρωθεί, και έρχεται σε επαφή με νέα υλικά, νέες υφές, νέους ήχους, ανάλογα με τη δραστηριότητα.


Παρακάτω θα βρεις τις 10 δραστηριότητες που κάνουμε μαζί με τον Ιάσονα μέσα στο σπίτι! Συνήθως τις ημέρες που βρέχει ή για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να βγούμε έξω.


1. Βάζουμε πλυντήριο

Συνήθως παίρνουμε μια λεκάνη, την κουβαλάμε μαζί μέχρι το καλάθι με τα άπλυτα και παίρνουμε τα ρούχα και τα βάζουμε μέσα. Όταν - μετά από αρκετή ώρα βάλε βγάλε - ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή, παίρνουμε τη λεκάνη και πάμε στο πλυντήριο. Ανοίγουμε την πόρτα και βάζουμε - και βγάζουμε - όλα τα ρούχα μέσα. Όταν τα καταφέρουμε, βάζουμε απορρυπαντικό, μαλακτικό και ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε στο πλυντήριο, αυτή τη φορά χωρίς τη συμμετοχή του μωρού. Μόλις όλα είναι έτοιμα, ρυθμίζουμε το πλυντήριο και βάζουμε το μωρό να πατήσει το κουμπί. Μετά απλά κάθεται και χαζεύει το πλυντήριο που γυρνάει γύρω γύρω και βλέπει τα ρούχα που είναι μέσα.

Tip: Όταν βάζετε μαζί τα ρούχα στο πλυντήριο, μπορείς να του περιγράφεις τι είναι το καθένα, έτσι ώστε όταν τα βλέπει να γυρνάνε να προσπαθεί να τα αναγνωρίσει.

Ασφάλεια: Θα χρειαστεί να έχεις τα απορρυπαντικά σε σημείο που να μην τα φτάνει γιατί είναι επικίνδυνα.


2. Σκουπίζουμε

Έχω δύο σκούπες και ένα φαράσι. Η μία σκούπα είναι η κλασική και η άλλη είναι από αυτές που μαζεύουν τη σκόνη. Όποια πιάσω πρώτη στα χέρια μου, αυτή μου ζητάει το μωρό (που σημαίνει ότι μπορώ να επιλέξω ποια θέλω). Μετά εγώ παίρνω την άλλη, σκουπίζω και ο Ιάσονας κάνει ότι σκουπίζει επίσης. Στο τέλος παίρνουμε το φαράσι και βάζουμε τα "σκουπιδάκια" μέσα (ή και όχι) και μετά η μαμά αδειάζει το φαράσι στα σκουπίδια.

Ασφάλεια: μετά από όλη αυτή τη διαδικασία πλένουμε τα χεράκια μας και οι δύο!


3. Στρώνουμε το κρεβάτι

Κάθε πρωί, αφού έχει φύγει ο μπαμπάς για τη δουλειά, πηγαίνουμε στο κρεβάτι μας και το στρώνουμε. Εγώ δηλαδή το στρώνω και ο μικρός παίζει με το πάπλωμα. Κάνουμε κούκου τζα, και συγχρόνως μαθαίνει και συνηθίζει στην ιδέα ότι κάθε μέρα συμμαζεύουμε το κρεβάτι μας. Τουλάχιστον. Το ίδιο κάνουμε και στο δικό του κρεβάτι. Το δικό του δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ, οπότε δεν τα καταφέρνουμε πάντα, αλλά η προσπάθεια μετράει.


4. Διπλώνουμε τα ρούχα

Τα καθαρά και στεγνά ρούχα δεν μπαίνουν μόνα τους στη θέση τους δυστυχώς... Οπότε κάποια στιγμή πρέπει η μαμά να συμμαζέψει. Επειδή λοιπόν η λεκάνη μας είναι κόκκινη και μας αρέσει πολύ, βάζουμε τα καθαρά ρούχα στη λεκάνη, τα πηγαίνουμε στο στρωμένο κρεβάτι της μαμάς, τα απλώνουμε για να τα κατηγοριοποιήσουμε, και μετά το χάος! Ο μικρός τα παίρνει και τα ξαναβάζει στη λεκάνη, μερικές φορές και στο πλυντήριο! Άλλες φορές προσπαθεί να τα φορέσει. Η μαμά κάνει τη χαζή και συνεχίζει να προσπαθεί να ολοκληρώσει τη δουλειά. Όταν αποφασίσω ότι τελειώσαμε, τα πιο πολλά ρούχα έχω καταφέρει να τα βάλω στη θέση τους. Εκτός από κάνα δυο που του αρέσουν πολύ και τα φοράει και κυκλοφορεί για λίγο.


5. Παίζουμε με τα κουζινικά

Έχω αδειάσει το χαμηλότερο συρτάρι της κουζίνας, και έχω βάλει εκεί διάφορα πράγματα που είναι ασφαλή για το μικρό (τάπερ, μπολ, κουτάλες κλπ). Έτσι του κρατάω το ενδιαφέρον της "εξερεύνησης" γιατί ανοίγει μόνος του το συρτάρι, τα βγάζει όλα έξω, και είτε παίζει με αυτά, είτε τα ξαναβάζει μέσα. Κάποια στιγμή που βαριέται, τα παρατάει όλα και φεύγει, και εδώ έρχεται η "προπόνηση" για το μέλλον, δηλαδή να μάθει οτι πριν φύγουμε για κάποια άλλη δραστηριότητα, θα πρέπει να συμμαζέψουμε το προηγούμενο χάος.

Tip: Κάποιες φορές τον αφήνω να παίζει μόνο του όσο πλένω τα πιάτα ;)

Ασφάλεια: προσοχή τα αντικείμενα που θα έχετε διαθέσιμα να μην είναι αιχμηρά για να μη χτυπήσει.


6. Καθόμαστε στο τραπέζι της κουζίνας

Έχουμε καρεκλάκι φαγητού για το μικρό, αλλά αν ρωτήσεις τον ίδιο (και μπορέσει να σου απαντήσει σε γλώσσα που να καταλαβαίνεις) προτιμά να καθίσει στο τραπέζι της κουζίνας, σε εκείνη την καρέκλα, των ενηλίκων. Έτσι λοιπόν, τον βάζω να κάτσει και κάθομαι απέναντι του και παίζουμε τις "κουμπάρες". Δηλαδή όχι ακριβώς. Τον ρωτάω πώς ήταν η μέρα του, πώς κοιμήθηκε, και μετά παίζουμε με ό,τι υπάρχει στο τραπέζι για λίγο.

Ασφάλεια: Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει από την καρέκλα, οπότε όταν θέλει να κατέβει τον ρωτάω "θέλεις να κατέβεις?", μου λέει ναι και του λέω ότι δεν κατεβαίνουμε μόνοι μας, έρχεται η μαμά να μας κατεβάσει. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι σπρώχνει το τραπέζι και μπορεί να πέσει με την καρέκλα προς τα πίσω. Οπότε καλύτερα να είστε κοντά του για να το προλάβετε.


7. Χτενιζόμαστε

Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στα μαλλιά μου και ό,τι είχε σχέση με αυτά. Γι'αυτό και συνέχεια είμαι με κότσο. Του αρέσει πολύ η βούρτσα, η χτένα και οτιδήποτε έχει να κάνει με τρίχες. Του έχω δείξει πώς να κρατάει τη χτένα και κάνει ότι χτενίζει εμένα, τον μπαμπά και τον εαυτό του. Όταν ήταν μηνών, απλά με χτυπούσε χωρίς να το θέλει. Τώρα που είναι 18 μηνών με χτενίζει κανονικά.

Tip: Καλύτερα θα είναι τα μαλλιά να είναι ήδη χτενισμένα για να μην υπάρχουν κόμποι και πονάει ;).


8. Χορεύουμε

Βάζουμε οποιοδήποτε είδος μουσικής και χορεύουμε μαζί. Έτσι, κινούμαι εγώ, και περνάει ωραία ο μικρός. Δεν είναι και πολύ "επιδέξιος" στο χορό, οπότε καταλήγω να του δείχνω κινήσεις με τα χεράκια και τα ποδαράκια τις οποίες προσπαθεί να αντιγράψει.


9. Γύρω γύρω όλοι

Με οποιονδήποτε τρόπο. Γύρω από τον εαυτό του, γύρω από κολώνες, πάνω σε καρέκλα που στριφογυρνάει και οπουδήποτε αλλού μπορεί. Α ναι, και στο τραπέζι του σαλονιού. Τραγουδάμε το τραγουδάκι "γύρω γύρω όλοι" και περνάμε καλά!

Ασφάλεια: Σίγουρα το μωρό θα ζαλιστεί. Οπότε θέλει προσοχή γιατί θα πέσει. Δεν έγινε και τίποτα αν πέσει, το βασικό είναι να μην προσγειωθεί σε κάποια γωνία, ή καλοριφέρ ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Έτσι, εκτός από το ότι είμαι πάντα δίπλα του και συνήθως κάθομαι μπροστά από κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο (όπως το καλοριφέρ που δεν μπορώ να το καλύψω), βάζω ένα ή δύο μαξιλάρια κοντά του, και έχω βάλει παντού προστατευτικά, ακόμα και στις ακμές των τοίχων.


10. Κούκου τζα και κρυφτό

Αυτό το παιχνίδι δεν ξέρω πότε θα το βαρεθεί. Από μηνών το κούκου τζα ήταν το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι για εκείνον. Και όσο μεγαλώνει, το παιχνίδι εξελίσσεται ανάλογα με τις ικανότητες του. Πλέον έχει αρχίσει να κρύβεται κάτω από τραπέζια, πίσω από κουρτίνες και να μένει ακίνητος όσο εγώ λέω "μα πού πήγε, δεν τον βρίσκω" και άλλα τέτοια παρόμοια. Και το καλύτερό του είναι να κλείνει την πόρτα και να την ανοίγει σιγά σιγά, ενώ είμαι απ' έξω! Είναι το μοναδικό παιχνίδι που του κρατάει το ενδιαφέρον την περισσότερη ώρα!


Όλα τα παραπάνω χρειάζονται επίβλεψη, είναι κοινές δραστηριότητες και συμβάλλουν στο δέσιμο του γονιού και του παιδιού. Πάντα με ασφάλεια. Επίσης το παιδί μαθαίνει ότι δεν είναι πάντα ώρα για παιχνίδι, αλλά υπάρχουν και πράγματα που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο σπίτι.


Καλές δουλειές!