Μύθοι vs Αλήθειες: Παιδί & Αθλητισμός

Με τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι γύρω από τα παιδιά και τον αθλητισμό. Οι λόγοι πολλοί, αλλά δε θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα. Πάμε να δούμε λοιπόν ορισμένους οπό τους μύθους και τελικά την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς?


1) Αν στείλω το παιδί μου στο μπάσκετ θα ψηλώσει! ❌

Το ύψος που θα «πάρει» ένα παιδί είναι προκαθορισμένο από τα γονίδιά του. Δεν πρόκειται να ψηλώσει περισσότερο αν το στείλουμε στο μπάσκετ ή δε θα κοντύνει εάν ασχοληθεί με την ενόργανη και την άρση βαρών. Αυτός ο μύθος έχει δημιουργηθεί γιατί κάποια αθλήματα έχουν τις ανάγκες τους και επικρατούν σε αυτά άτομα που μπορούν να τις καλύψουν. Δηλαδή στο μπάσκετ μπορεί να ξεκινήσουν πολλά παιδιά, αλλά εν τέλει θα συνεχίσουν τα πιο ψηλά, γιατί αυτό απαιτεί το άθλημα. Ή αντίστοιχα η ενόργανη και η άρση βαρών είναι αθλήματα που απαιτούν χαμηλό κέντρο βάρους, οπότε επικρατούν τα άτομα με μικρότερο ανάστημα. Μπορεί να επηρεαστούν με τα χρόνια μόνο για ορισμένα χιλιοστά. Δεν αποτελεί επ’ ουδενί παράγοντα για να επιλέξουμε άθλημα για το παιδί μας (μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ για το θέμα «Σε ποιο άθλημα να στείλω το παιδί μου;»).


2) Η προπόνηση με βάρη σταματά την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και είναι επικίνδυνη! ❌

Αν οι ασκήσεις γίνονται με την κατάλληλη καθοδήγηση από τον προπονητή και με σωστή τεχνική, προοδευτικά μπορούν να είναι ασφαλείς και διασκεδαστικές για τα παιδιά. Η προπόνηση με το βάρος του σώματος των παιδιών, τα λάστιχα και τα ελεύθερα βάρη, είναι κάποια είδη που υποστηρίζουν την ενδυνάμωση των μυών και των οστών των μικρών αθλούμενων.


3) Τα παιδιά θα πρέπει να εξειδικεύονται από μικρά σε ένα άθλημα! ❌

Μπορεί το παιδί να έχει κλίση σε ένα συγκεκριμένο άθλημα και όντως οι γονείς να το εντοπίσουν και να το εγγράψουν ώστε να εξειδικευτεί σε αυτό το άθλημα. Ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι ότι αν για πολλά χρόνια το παιδί επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες και τις ίδιες κινήσεις, θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα σε τραυματισμό. Επίσης, αν και μπορεί να είναι ταλαντούχο να βαρεθεί να ασχολείται με το ίδιο άθλημα για πολλά χρόνια. Η πρόταση είναι σε μικρή ηλικία να ασχολείται με διάφορα αθλήματα ώστε να αναπτύξει όσο περισσότερο γίνεται τις γενικότερες κινητικές του δεξιότητες, οι οποίες θα είναι και το βασικό του εργαλείο για το άθλημα που θα επιλέξει μεγαλώνοντας.


4) Δεν κάνει να παίζει ή να αθλείται το παιδί έξω στο κρύο τον χειμώνα! ❌

Αντιθέτως, το να παίζει ή να αθλείται το παιδί σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει πολλαπλά οφέλη. Αρκεί πάντα να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό! Το να βρίσκεται έξω τον χειμώνα βοηθάει στην αποφυγή των ιών που ελλοχεύουν σε κλειστούς χώρους και την πρόσληψη καθαρού αέρα.


5) Η γυμναστική μετατρέπει το λίπος σε μύες! ❌

Ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι αδύνατον να μετατραπεί το λίπος σε μύες μέσω της γυμναστικής. Ισχύει και για τα παιδιά και για τους ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι ένας τύπου κυττάρου δεν μπορεί να αλλάξει σε κάποιον άλλο. Η γυμναστική και πιο συγκεκριμένα η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ο μόνος δρόμος για την καύση περισσότερων θερμίδων και τη μείωση του ποσοστού λίπους.


6) Αν το παιδί είναι λεπτό δεν χρειάζεται να κάνει γυμναστική! ❌

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως κιλών, δείκτη μάζας σώματος (BMI) και ηλικίας συνίσταται να κάνουν γυμναστική. Έχει να κάνει με την υγεία ειδικά των παιδιών που είναι ακόμη σε ευαίσθητη ηλικία και δημιουργούν τις συνήθειες και το αποτύπωμα στο σώμα τους που θα τους ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή τους.


7) Η ήττα πονάει! ❌

Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει εν τέλει για τα παιδιά αλλά μάλλον για τους γονείς! Τα παιδιά μέχρι περίπου 10 ετών ενδιαφέρονται κυρίως το να συμμετέχουν στο παιχνίδι και όχι για το αποτέλεσμά του. Εάν ρωτήσετε κάποιο παιδί γιατί συμμετέχει σε ένα άθλημα, η νίκη δε είναι από τα πρώτα πράγματα που θα σας απαντήσει. Αλλά και αν το δούμε από την άλλη μεριά, υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα τού να βιώσει ένα παιδί την ήττα. Για παράδειγμα, να μάθει να την αποδέχεται, κάτι πολύ ρεαλιστικό και για τη μετέπειτα ζωή του, καθώς και να μην τα παρατάει στο παιχνίδι εάν είναι πίσω στο σκορ. Αντιθέτως, να αγωνίζεται βάζοντας τα δυνατά του μέχρι το τέλος.


8) Τα παιδιά δε θα πρέπει να αθλούνται όταν είναι άρρωστα! ❌

Αν υπάρχουν μόνο ρινικά συμπτώματα όπως συνάχι ή μπούκωμα, τα παιδιά μπορούν να αθλούνται κανονικά. Αν όμως υπάρχει πυρετός ή συμφόρηση στο στήθος, τότε θα πρέπει να διακόψουν τη δραστηριότητα μέχρι να νιώσουν και πάλι υγιή.


Γνωρίζοντας λοιπόν πως όλα αυτά που ακούγατε τόσα χρόνια από στόμα σε στόμα είναι μύθοι, μπορείτε να πάρετε πιο ξεκάθαρα τις σωστές αποφάσεις για τα παιδιά σας όσον αφορά την επιλογή του εκάστοτε αθλήματος!