Βόλτα στα χιόνια με παιδιά: τι θα χρειαστείτε!

Μια βόλτα σε ένα χιονισμένο βουνό, ποιος δε θα το ήθελε? Οι μικροί μας φίλοι σίγουρα το λατρεύουν. Αγγελάκια στο χιόνι, χιονοπόλεμο και χιονάνθρωπο (μη ξεχάσετε καρότο για τη μύτη) είναι κάποιες από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες τους! Mια τέτοια εξόρμηση όμως, όσο απλή και αν ακούγεται, έχει την ιδιαίτερη προετοιμασία της. Τα πράγματα τα οποία θα πρέπει να φροντίσουμε να προετοιμάσουμε ανάλογα είναι τα εξής:


1) Καιρός

2) Φαγητό

3) Υψομετρική διαφορά

4) Ρούχα

5) Αντηλιακό

6) Σνακ και νερό

7) Μάρσιπος


1. Καιρός

Πρώτα από όλα, πριν ξεκινήσουμε την εκδρομή μας θα πρέπει να δούμε την πρόγνωση του καιρού. Βουνό είναι μπορεί και να

χιονίζει, μπορεί και να φυσάει πολύ ή να έχει πάρα πολύ κρύο. Δε θα επιλέξουμε να ανέβουμε στο βουνό μια ημέρα με άσχημο καιρό, γιατί μπορεί να είναι και λόγος το παιδί μας να αποστραφεί το βουνό και το χιόνι. Καλό είναι να διαλέξουμε μια ηλιόλουστη και ζέστη μέρα χωρίς αέρα για να μπορέσουμε να χαρούμε μικροί μεγάλοι το βουνό!


2. Φαγητό

Σημαντικό είναι να προσέξουμε τι θα δώσουμε στο παιδί μας για φαγητό το πρωί πριν ξεκινήσουμε την ανάβαση στο βουνό. Ο δρόμος για να φτάσουμε στον προορισμό μας έχει συνήθως αρκετές στροφές και μπορεί το παιδί να ζαλιστεί και να βγάλει ότι

έχει καταναλώσει. Οπότε το πρωί δίνουμε στο παιδί μας στερεά τροφή, κατά προτίμηση όχι γάλα ή χυμό. Έχουμε εύκαιρη μια σακούλα σε περίπτωση που κάνει εμετό για να μη γίνουν όλα χάλια (εάν προλάβουμε) και μια αλλαξιά ρούχα για να αλλάξει αν λερωθεί. Αυτό βεβαίως ισχύει και για τη διαδρομή της επιστροφής.


3. Υψομετρική διαφορά

Όσον αφορά τη διαδρομή, ειδικά εάν το παιδί μας είναι κάτω του έτους, θα πρέπει να κάνουμε ολιγόλεπτες στάσεις στο δρόμο για να μην επηρεαστούν τα αυτάκια του λόγω της απότομης υψομετρική διαφοράς.


4. Ρούχα

Το παιδί θα πιάσει το χιόνι, θα παίξει μαζί του, θα πέσει και για αυτό το λόγο θα πρέπει να το έχουμε ντύσει κατάλληλα. Ένα αδιάβροχο παντελόνι και ένα μπουφάν ή μια ολόσωμη φόρμα σκι είναι ότι καλύτερο για να είμαστε ήσυχοι πως δε θα γίνει μούσκεμα. Αδιάβροχα γάντια και όχι μάλλινα είναι απαραίτητα, σκουφάκι για να έχει τα αυτάκια του καλυμμένα και καλό θα είναι να φοράει μποτάκια και όχι αθλητικά παπούτσια για να μη βραχούν τα πόδια του. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, γιατί ποτέ δε ξέρεις που μπορεί να μπει και να χρειαστεί να αλλάξει κάλτσες. Ασφαλώς και δεύτερα γαντάκια, καθώς όσο αδιάβροχα και να είναι, εάν παίζει πολύ ώρα με το χιόνι το πιθανότερο είναι να μουσκέψουν και μετά να κρυώνουν τα χεράκια του.


5. Αντηλιακό

Πάρτε μαζί σας οπωσδήποτε αντηλιακό για το παιδί σας αλλά και για εσάς! Όταν είμαστε σε μεγάλο υψόμετρο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία, καθώς δε φιλτράρονται επαρκώς οι ακτίνες του ήλιου με αποτέλεσμα να είναι πιο επιβλαβής για το δέρμα μας.


6. Σνακ και νερό

Στο βουνό οι απαιτήσεις για νερό είναι μεγαλύτερες αφού αφυδατωνόμαστε περισσότερο. Επίσης το βουνό ανοίγει την όρεξη. Οπότε να έχετε μαζί σας σνακ και νερό για το παιδί σας και για εσάς τους ίδιους.


7. Μάρσιπος

Αν το παιδί σας είναι μικρό και δεν περπατάει ή περπατάει αλλά κουράζεται εύκολα, εφοδιαστείτε με έναν μάρσιπο, καθώς τα καρότσια είναι πιο δυσκίνητα στο χιόνι. Με το παιδί σας στο μάρσιπο θα μπορείτε να πάτε όπου θέλετε ανεξαρτήτως συνθηκών.


Εξοπλιστείτε κατάλληλα και απολαύστε οικογενειακές στιγμές στο χιονισμένο τοπίο, παίζοντας και διασκεδάζοντας σαν παιδιά!