Πώς επιλέξαμε παιδίατρο

Η επιλογή παιδιάτρου είναι μια σημαντική απόφαση που θα πρέπει να πάρει το ζευγάρι πριν τη γέννηση του μωρού του, καθώς αποτελεί έναν επαγγελματία υγείας που θα επισκέπτεστε συχνά και για πολλά χρόνια. Σκεφτείτε ότι μόνο για τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού σας, οι προγραμματισμένες επισκέψεις είναι γύρω στις δέκα.


Πριν μείνω έγκυος δε γνώριζα ότι η «αναζήτηση» παιδιάτρου γίνεται πριν τη γέννηση του μωρού. Εκεί λοιπόν κάπου στον 6ο μήνα που μιλούσα με φίλες μου με ρώτησαν, «παιδίατρο βρήκα»? Και έτσι συζητώντας κατάλαβα πως γίνεται η όλη διαδικασία. Ότι δηλαδή πριν τη γέννα θα πρέπει να επιλέξεις κάποιον ή κάποιους γιατρούς, να τους επισκεφτείς για να γνωριστείτε και να καταλήξεις στο ποιον τελικά θα διαλέξεις.


Κάποια κριτήρια που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για την επιλογή του παιδιάτρου είναι:

  • Η τοποθεσία του ιατρείου

  • Η φιλοσοφία του παιδιάτρου

  • Η οικειότητα που σου δημιουργεί

  • Η διαθεσιμότητα του ιατρού

  • Επιπλέον συναφείς γνώσεις


Η τοποθεσία του ιατρείου

Όπως είπαμε θα επισκεφτείς πολλές φορές το ιατρείο, οπότε το επιθυμητό είναι να βρίσκεται κάπου κοντά στο σπίτι. Επιπλέον, σε κάποια περίπτωση ανάγκης θα χρειαστεί να φτάσεις γρήγορα στο ιατρείο. Το να βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης δεν είναι πολύ καλή ιδέα!


Η φιλοσοφία του παιδιάτρου

Στην επίσκεψη γνωριμίας καλό είναι να συζητηθούν ανοικτά τόσο η φιλοσοφία του ιατρού όσο και η φιλοσοφία του ζευγαριού. Για παράδειγμα, μπορεί ο παιδίατρος να είναι κατά της ομοιοπαθητικής ενώ οι γονείς να είναι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου. Δε θα λειτουργήσει η συνεργασία. Ή εμείς θέλαμε τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του μωρού μας να μας επισκέπτεται ο παιδίατρος στο σπίτι και όχι να πηγαίνουμε εμείς στο ιατρείο του. Αναλόγως λοιπόν με τη φιλοσοφία σας ως ζευγάρι, προσπαθήστε να βρείτε κάποιον γιατρό που να συμφωνούν οι απόψεις σας στις βασικές αρχές που θα θέλετε να έχετε οι ίδιοι για το παιδί σας.


Η οικειότητα που σου δημιουργεί

Όλοι όταν γνωρίζουμε κάποιον άνθρωπο μας δημιουργεί μια θετική ή αρνητική διάθεση. Έτσι είναι και η γνωριμία με τον παιδίατρο. Η αίσθηση που μας αφήνει θα πρέπει να είναι θετική για να μπορέσουμε να τον επιλέξουμε. Είναι καλό να μας δημιουργήσει μια οικειότητα για να μη διστάζουμε να του τηλεφωνήσουμε ανά πάσα στιγμή για να ρωτήσουμε κάτι σχετικά με το μωρό μας, αλλά να νιώθουμε άνετα και να ρωτάμε ότι θέλουμε χωρίς την προκατάληψη ότι μπορεί να μας επικρίνει.


Η διαθεσιμότητα του ιατρού

Το να είναι προσβάσιμος ο ιατρός τουλάχιστον τηλεφωνικά όταν τον χρειάζεσαι αποτέλεσε για εμένα ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής. Το να σου δίνει δηλαδή το ελεύθερο να του τηλεφωνήσεις και εκτός ωρών γραφείου εάν κρίνεται απαραίτητο. Πάντοτε όμως θα πρέπει να υπάρχει η διάκριση και να μην τον ενοχλούμε για το παραμικρό, ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας, μόνο αν είναι όντως επιτακτική ανάγκη. Οι γιατροί είναι και αυτοί άνθρωποι που έχουν την προσωπική τους ζωή. Επίσης, πολλοί παιδίατροι δουλεύουν και σε νοσοκομεία ή κλινικές με αποτέλεσμα οι ημέρες και οι ώρες που βρίσκονται στο ιατρείο τους να είναι πολύ συγκεκριμένες. Βεβαιωθείτε πως ταιριάζει το πρόγραμμα σας με τις διαθέσιμες ώρες γραφείου που θέτει ο παιδίατρός σας.


Επιπλέον συναφείς γνώσεις

Η γιατρός που εν τέλει επιλέξαμε ήταν πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού. Θα μου πεις είναι αυτό απαραίτητο? Σίγουρα όχι. Αλλά είναι ένα πλεονέκτημα γιατί μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε ένα επιμέρους ζήτημα, όπως και έκανε στο συγκεκριμένο θέμα με συμβουλές που μας φάνηκαν σωτήριες.


Πραγματοποιήσαμε και εμείς την έρευνα μας και καταλήξαμε σε δύο γιατρούς που θα θελήσαμε να γνωρίσουμε. Και οι δύο ήταν γυναίκες και τις βρήκαμε από συστάσεις φίλων που ήταν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους. Κλείσαμε ραντεβού και κανονίσαμε να τις επισκεφθούμε στα ιατρεία τους ώστε να δούμε και τον εκάστοτε χώρο. Και οι δύο γιατροί μας φάνηκαν εξίσου καλές. Αυτό που μας έκανε τελικά να καταλήξουμε ήταν ότι η μία παιδίατρος μας φάνηκε πως εμπλέκονταν περισσότερο συναισθηματικά ενώ η άλλη κρατούσε μια απόσταση και μας δημιούργησε την αίσθηση ότι θα είναι πιο ψύχραιμη να δώσει συμβουλές σε περίπτωση ανάγκης. Συν ότι μας έδωσε ορισμένες οδηγίες σχετικά με τη γέννα και την έναρξη του θηλασμού που τις βρήκαμε πολύ χρήσιμες. Έτσι αποφασίσαμε πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή της ιατρού που θα αναλάβει την επίβλεψη της υγείας της μικρής μας, ειδικότερα για τους πρώτους κρίσιμους μήνες στη ζωή ενός βρέφους. Η επιλογή μας δικαίωσε, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες της. Επειδή η επιλογή παιδιάτρου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και έχει να κάνει με την υγεία του παιδιού μας, οποιαδήποτε στιγμή νιώσουμε πως ο υπάρχων παιδίατρος δεν μας καλύπτει, επιλέγουμε κάποιον άλλον. Δε θα πρέπει να λειτουργούμε συναισθηματικά και με κριτήριο ότι γνωρίζει το παιδί μου από την ημέρα που γεννήθηκε και πως να αλλάξω τώρα. Εάν νιώσετε ότι πρέπει να αλλάξετε παιδίατρο για οποιονδήποτε λόγο, απλά κάντε το πράξη!