Πού θα κοιμάται το μωρό?

Ναι, είναι βασική ερώτηση. Θα κοιμάστε μαζί? (co-sleeping), θα κοιμάται μόνο του, αλλά στο ίδιο δωμάτιο με εσένα? θα κοιμάται σε λίκνο? στο πορτ μπεμπε? στην καλαθούνα? Διάβασε παρακάτω την προσωπική μου εμπειρία μήπως και βγάλεις άκρη :)

Όλα αυτά δεν μπορείς να τα αποφασίσεις από την αρχή σίγουρα! Εμείς, όταν γεννήθηκε ο μικρός μας, αποφασίσαμε να μείνουμε με τους γονείς μου για λίγες μέρες, για να έχουμε όλη τη βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ούτως ή άλλως εγώ λόγω καισαρικής είχα "μειωμένη κινητικότητα" τις πρώτες μέρες. Αγοράσαμε λοιπόν μία κούνια (πολυμορφική για να έχει και συρτάρια), την οποία όμως την είχαμε στο δικό μας σπίτι. Έτσι λοιπόν προσωρινά, τις πρώτες μέρες που ήμασταν στους γονείς μου, ο μικρούλης μας κοιμόταν στο πορτ μπεμπε, που ήταν μέρος του καροτσιού 3 σε 1 που είχαμε επίσης αγοράσει. Θα μπορούσαμε να έχουμε και μία καλαθούνα αντί για αυτό. Προσοχή, αν επιλέξετε το πορτ μπεμπέ για ύπνο εκτός καροτσιού, θα πρέπει να κοιτάξετε να έχει σκληρή βάση, γιατί τα περισσότερα είναι μαλακά, είναι δηλαδή μόνο για πάνω στο καρότσι, και όχι για να χρησιμοποιούνται πάνω σε ένα τραπέζι για παράδειγμα.


Όταν επιστρέψαμε στο δικό μας σπίτι, τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ. Ο μικρός κοιμόταν συνέχεια, οπότε το πορτ μπεμπέ μας βόλεψε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί μπορούσαμε να το μετακινούμε και ουσιαστικά να τον κοιμίζουμε όπου θέλαμε. Παράδειγμα αν ήθελα να μαγειρέψω, πήγαινα το πορτ μπεμπέ όσο πιο μακριά από την κουζίνα γινόταν και κοιμόταν εκεί. Το βράδυ τον κοιμίζαμε στην κούνια του στην αρχή.


Όταν όμως άρχισα να κουράζομαι με το θηλασμό με το ξύπνα - σήκω - πάρε το μωρό - θήλασε - κάντο να ρευτεί - ξαναβάλτο για ύπνο, γιατί πίστεψέ με κάποια στιγμή συσσωρεύεται η κούραση και δεν αντέχεις άλλο, τότε λοιπόν αρχίσαμε να κοιμόμαστε μαζί. Διάβασα προσεκτικά και ενημερώθηκα για το co sleeping, (ενημέρωσα και τον άντρα μου) και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό για λίγο. Ένα λίκνο ίσως βοηθούσε σε εκείνη τη φάση αλλά μου φάνηκε περιττό, οπότε δεν αγόρασα ποτέ.


Το λίκνο είναι ένα μικρό κρεββατάκι, συνήθως σε ύψος, με άνοιγμα μπροστά, έτσι ώστε να μπορείς να το έχεις δίπλα σου στο κρεββάτι σου όταν θηλάζεις για να μη σηκώνεσαι το βράδυ, πίστεψέ με είναι κουραστικό. Είναι όμως κάτι που θα το έχεις για μικρό χρονικό διάστημα, όχι απαραίτητα γιατί θα σταματήσεις να θηλάζεις (αυτό εξαρτάται από πολλά), αλλά γιατί το μωράκι σου θα μεγαλώσει και δε θα χωράει εκεί. Μετά έχει άλλες λύσεις αν συνεχίζεις το θηλασμό.

Την κούνια την είχαμε στο δικό μας δωμάτιο, μέχρι περίπου την ηλικία των 7-8 μηνών, που ο μικρούλης μας πήγε στο δικό του δωμάτιο πια.


Κρεββατάκι Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας


Αυτά τα κρεββατάκια ακολουθούν τη φιλοσοφία του ότι το μωράκι σου πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να αποφασίζει τι θέλει να κάνει, το ίδιο και στον ύπνο. Δεν έχουν κάγκελα, είναι πολύ χαμηλά, κοντά στο πάτωμα, έτσι ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει το μωράκι σου εύκολα μόνο του. Δεν τα χρησιμοποιείς από τη γέννηση νομίζω, αλλά ίσως θα θέλεις να το βάλεις στον προγραμματισμό των αγορών σου. Περισσότερα θα σου πει η Ευγενία, στο παρακάτω post :)