Προπόνηση ποδιών για ένα «σταθερό οικοδόμημα» παρέα με το μωρό σας

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι τα πόδια σας για εσάς? Για εμένα, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι τα πόδια είναι η βάση στήριξης μου. Θα μπορούσα να τα παρομοιάσω με τις κολώνες που στηρίζουν ένα οικοδόμημα. Σαν κολώνες στηρίζουν αντίστοιχα το ανθρώπινο «οικοδόμημα», δηλαδή το σώμα μας. Μας βοηθούν στο να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να χορέψουμε και πολλά αλλά.

Δείτε το βίντεο εδώ!Η προπονήση ποδιών είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης ρουτίνας γυμναστικής για ολόκληρο το σώμα μας που χτίζει δύναμη, ταχύτητα και σταθερότητα. Και τι καλύτερο απο το να κάνουμε αυτή την προπόνηση μαζί με το μωρό μας? Και γυμναστική αλλά και παραγωγικός χρόνος με το παιδί μας!


Ορισμένα οφέλη της προπόνησης των ποδιών είναι τα εξής:

1. Καύση περισσότερων θερμίδων

2. Συμμετοχή των κύριων μυϊκών ομάδων και βελτίωση της δύναμης και της αερόβιας ικανότητας

3. Πρόληψη της οστεοπόρωσης και διατήρηση υγιών οστών

4. Ενδυνάμωση του κορμού

Καύση περισσότερων θερμίδων

Κάποιες από τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος βρίσκονται στα πόδια μας, συμπεριλαμβανομένων των γλουτιαίων, τετρακεφάλων και τρικεφάλων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο μεγαλύτερος είναι ο μυς τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται για να πάρει το οξυγόνο και να τον τροφοδοτήσει. Επίσης, οι μύες των ποδιών βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά σε σύγκριση με τους μύες του πάνω μέρος του σώματος, οπότε η καρδιά πρέπει να δουλεύει περισσότερο για να στέλνει το αίμα σε αυτούς τους μύες. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κάνουμε προπόνηση ποδιών.

Συμμετοχή των κύριων μυϊκών ομάδων και βελτίωση της δύναμης και της αερόβιας ικανότητας

Όταν κάνουμε προπόνηση για τα πόδια έχουμε ως κύριο στόχο να ενδυναμώσουμε τα πόδια μας. Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι μύες που ενεργοποιούνται. Παράλληλα συμμετέχουν και άλλες μυϊκές ομάδες με αποτέλεμα να ανεβάζουμε σφυγμούς και να πετυχαίνουμε ενδυνάμωση αλλά και βελτίωση της αερόβιας ικανότητας μας.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης και διατήρηση υγιών οστών

Η συστηματική άσκηση βοηθάει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε παιδικές και εφηβικές ηλικίες όπου ο σκελετός αναπτύσσεται. Καθυστερεί επίσης την απώλεια οστικής μάζας με τη γήρανση. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Ενδυνάμωση του κορμού

Χρησιμοποιούμε το κάτω μέρος του σώματος μας σε όλες μας τις κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων που κάνουμε με το πάνω μέρος του σώματος μας όπως να πετάξουμε κάτι, να σπρώξουμε ή να φτάσουμε κάτι που είναι ψηλά. Οπότε γυμνάζοντας τα πόδια μας ενδυναμώνουμε παράλληλα και τον κορμό μας. Αυτό μας υποστηρίζει και στην πρόληψη ενοχλήσεων της μέσης, γιατί αν έχουμε αδύναμους τους μύες των ποδιών θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε θέματα με τη μέση μας.

Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω ασκήσεις για τα πόδια?

Βασικό είναι να αφιερώνουμε ίσο χρόνο προπόνησης στις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματός μας. Είναι επίσης σημαντικό να δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο ανάρρωσης στους μύες μας από προπόνηση σε προπόνηση. Για να πετυχαίνουμε λοιπόν όχι απλά συντήρηση αλλά ενδυνάμωση, συνίσταται τουλάχιστον δυο προπονήσεις την εβδομάδα για ενδυνάμωση ποδιών και έπειτα μπορεί να γίνουν και άλλες κάνοντας περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και λοιπές αερόβιες δραστηριότητες.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για ενδυνάμωση ποδιών?

Υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις για αυτό το σκοπό. Ωστόσο κάποιες από αυτές είναι πιο αποτελεσματικές και πιο διαδεδομένες. Οι τρεις πιο κοινές και αποτελεσματικές ασκήσεις που στοχεύουν στο κάτω μέρος του σώματος μας είναι:

1. Καθίσματα (squats)

2. Προβολές (lunges)

3. Άρσεις θανάτου (deadlifts)

Τι θα πρέπει να προσέξουμε?

Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε τις ασκήσεις μας θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στο ζέσταμα μας. Μην παραλείψετε 5-10 λεπτά δυναμικών διατάσεων πριν την έναρξη της κύριας προπόνησης. Εξίσου σημαντική είναι και η αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης κάνοντας στατικές διατάσεις. Μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δίνουμε στην τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων. Αν θέλουμε να αποφύγουμε κάποιον τραυματισμό, θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ασκήσεων να είμαστε συγκεντρωμένοι και να εκτελούμε σωστά την κάθε επανάληψη που κάνουμε. Εμπιστευτείτε κάποιον πιστοποιημένο γυμναστή για να σας καθοδηγήσει όσον αφορά την τεχνική και το πρόγραμμα των ασκήσεων για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!