Προσπαθεί να μπουσουλήσει? Ασφάλεια στο σπίτι, οι πρώτες κινήσεις

Συγχαρητήρια!

Η εποχή που άφηνες κάπου το μωράκι σου και το έβρισκες στο ίδιο σημείο φτάνει στο τέλος της. Από δω και πέρα το μωράκι σου θα θέλει να τα ανακαλύψει όλα, σιγά σιγά, ό,τι βλέπει κάθε φορά. Η όραση του έχει βελτιωθεί και η τρισδιάστατη αντίληψή του θα καλλιεργηθεί με το μπουσούλημα και τη σχέση αντίθετη κίνησης χεριών και ποδιών σε συνδυασμό με την όρασή του.

Πολύ κοντά στο μπουσούλημα έρχεται και η στιγμή που θα σηκωθεί μόνο του, στηριζόμενο σε κάποιο έπιπλο, ένα χαμηλό τραπεζάκι, ένα καναπέ, ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει διαθέσιμο.


Τώρα λοιπόν θα χρειαστεί να αρχίσεις να σκέφτεσαι σα μωράκι που θέλει να ανακαλύψει τα πάντα γύρω του. Και εσύ, ως γονιός, καλό θα είναι (για όλους) να ενθαρρύνεις το μικρό σου εξερευνητή! Εκτός από το ότι από δω και στο εξής τα μάτια σου θα πρέπει να είναι πάνω του για όση ώρα θα είναι ξύπνιο και θα περιφέρεται, θα χρειαστεί να ασφαλίσεις το σπίτι σου.


Τα βασικά βήματα είναι τα παρακάτω:


Απομάκρυνε αντικείμενα από το πάτωμα

Φρόντισε να μην υπάρχουν αντικείμενα στο πάτωμα διαθέσιμα και επικίνδυνα. Το μωράκι σου θα αρχίσει να έχει πρόσβαση σε σημεία που δεν είχες φανταστεί, οπότε οτιδήποτε υπάρχει χαμηλά και στο πάτωμα θα χρειαστεί να το απομακρύνεις ή να το αλλάξεις θέση.


Καθαριότητα

Τα μωρά βάζουν στο στόμα ό,τι βρουν μπροστά τους! Περίπου από τον 4ο μήνα, έως και να ολοκληρωθεί η βρεφική οδοντοστοιχία. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι σου θα πρέπει να είναι πάντα καθαρό, κυρίως τα σημεία στα οποία κινείται το μωρό, γιατί αν βρει ένα σκουπιδάκι κάτω, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ξέρεις ποιο είναι? Να το βάλει στο στόμα!


Μείωσε την πρόσβαση

Αν έχεις σκάλα στο σπίτι σου τότε θα πρέπει να την μπλοκάρεις για να μην πηγαίνει εκεί. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες πορτίτσες, που είναι χαμηλές και με κάγκελα. Εναλλακτικά θα πρέπει να βάλεις κάποιο εμπόδιο που το μωράκι σου δε θα μπορεί να το ξεπεράσει ή να το μετακινήσει ή να σκαρφαλώσει επάνω του και να έχει πρόσβαση στη σκάλα. Το ίδιο ισχύει και με το τζάκι. Αν υπάρχει τζάκι στο σπίτι καλό θα ήταν να υπάρχουν εμπόδια, έτσι ώστε το μωρό σου να μην μπορεί να φτάσει εκεί. Αποφάσισε αν θα κρατήσεις κάποιες πόρτες κλειστές συνέχεια, για παράδειγμα της τουαλέτας ή κάποιας αποθήκης.


Προστατευτικά

Τοποθέτησε προστατευτικά στα έπιπλα και στις γωνίες. Θα σου χρειαστούν και για αργότερα ούτως ή άλλως. Κάλυψε ή βάλε

προστατευτικά στις πρίζες, γιατί συνήθως είναι αρκετά χαμηλά, κοντά στο πάτωμα. Υπάρχουν προστατευτικά επίσης και για συρτάρια, για ντουλάπια για να μην τα ανοίγει εφόσον δεν το επιτρέπεις, καθώς και προστατευτικά για το φούρνο για να μην α

νοίγει. Ο δικός μου άρχισε να κρέμεται από το χερούλι του φούρνου, οπότε αυτό το συγκεκριμένο προστατευτικό ήταν σωτήριο!


Επικίνδυνα αντικείμενα

  • Απομάκρυνε ή κρύψε τα καλώδια για να μην μπορεί να τα τραβάει το μωράκι σου, γιατί για κάποιο λόγο τα καλώδια έχουν "μέλι".

  • Απομάκρυνε όλα τα επικίνδυνα καθαριστικά από σημεία που μπορεί να φτάσει το μωρό. Γενικώς εμείς αλλάξαμε θέση σε πολλά πράγματα ακριβώς για αυτό το λόγο!

  • Απομάκρυνε τηλεκοντρόλ, κινητά, συσκευές τηλεφώνου, όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά.

Έπιπλα

Στήριξε τα έπιπλα στους τοίχους ή με τρόπο που αν τραβήξει το έπιπλο το μωρό, να μην του έρθει στο κεφάλι. Έχουν γίνει πολλά σοβαρά ατυχήματα και δυστυχήματα έτσι, οπότε ασφάλισέ τα όλα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Συρταριέρες, ραφιέρες, βιβλιοθήκες και πάει λέγοντας.


Παπουτσοθήκη

Βάλε τα παπούτσια και τις παντόφλες σε σημείο που να μην τα φτάνει, μέχρι να καταλάβει ότι δεν τα βάζουμε όλα στο στόμα! Επειδή αυτό θα αργήσει να συμβεί, καλό θα ήταν να τα έχεις σε κάποιο συρτάρι που να μην ανοίγει, ή κάπου ψηλά για να μη φτάνει.


Επίβλεψη

Τίποτα από όλα αυτά δεν αντικαθιστά την επίβλεψη! Πάντα τα μάτια σου πρέπει να είναι πάνω του. Βέβαια, όταν κάνει κάτι λάθος, θα χρειαστεί να του πεις με λίγα και απλά λογάκια ότι δεν επιτρέπεται. Θέλει πολλές επαναλήψεις γιατί τα μωράκια ξεχνάνε στην αρχή ή δεν καταλαβαίνουν ότι κάτι είναι απαγορευμένο. Έρχεται όμως η στιγμή που θα ακούνε τι λες, θα καταλαβαίνουν και απλά θα επιλεγούν αν θα σε ακούσουν ή όχι! Οπότε επανάληψη, επανάληψη και επανάληψη!


Καλή αρχή σε όλους!