Τραγούδια και παραμύθια θρίλερ

Όταν ήμουν έγκυος ρώτησα τη μαμά μου αν έχει κανένα παλιό δικό μου βιβλίο με παιδικά παραμύθια για να διαβάζω στην κοιλίτσα μου, και να το κρατήσω και για μετά.


Μου έδωσε ένα βιβλίο παιδικό με τους μύθους του Αισώπου! Ενθουσιάστηκα πολύ και ξεκίνησα να το διαβάζω. Είδα όμως ότι σε όλους αυτούς τους μύθους υπήρχαν περιγραφές για εκβιασμούς, σκοτωμούς και γενικά αλήθειες για την πραγματική ζωή, που όμως δεν ήθελα να διαβάζω στο μωράκι μου.


Κάποιους μήνες μετά, αφού γεννήθηκε ο μικρός μας, έψαξα να βρω νανουρίσματα για να του τραγουδάω το βράδυ πριν κοιμηθεί αλλά και όχι μόνο το βράδυ, γενικά. Θυμήθηκα ένα τραγούδι που μου έλεγε η μαμά μου, που πήγαινε κάπως έτσι: νάνι νάνι νάνι νάνι, το κορίτσι μου να κάνει. Και συνεχίζει (γιατί όσο τραγουδάω αρχίζω να το θυμάμαι καλύτερα) νάνι νάνι να 'ν καλά, κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά, χίλια αρνιά χίλια κατσίκια, και του μπέη τα κορίτσια!


Τι θρίλερ είναι αυτό? Γιατί να ψοφήσουν τα αρνιά, τα κατσίκια και τα κορίτσια του μπέη και να το ακούει αυτό το μωράκι μου κάθε βράδυ να το τραγουδάω?


Και συνεχίζω: ο γάλος έφαγε τον μπάρμπα Μπρίλιο, η ωραία πεταλούδα πέφτει κάτω και ψοφά, τα ναυτάκια έριξαν κλήρο για να δούνε ποιος θα φαγωθεί, ο κυνηγός ξεκοίλιασε το λύκο για να βγάλει την κοκκινοσκουφίτσα και τη γιαγιά της, τα 7 κατσικάκια ξεκοίλιασαν το λύκο και τον έπνιξαν και πάει λέγοντας!

Όσο έψαχνα παραμυθάκια και τραγουδάκια, τόσο έβρισκα μπροστά μου θρίλερ!


Δεν καταλαβαίνω γιατί μεγαλώσαμε έτσι, ειλικρινά. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι σκληρός και ότι τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζουν σε μια φούσκα, αλλά δεν ήθελα από βρέφος να μυήσω το μωράκι μου στη σκληρή αυτή πραγματικότητα. Θα το κάνω όταν εμείς το αποφασίσουμε από κοινού με τον άντρα μου, αργότερα. Η πραγματικότητα θα μας χτυπήσει την πόρτα σύντομα και τότε θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να μαθαίνουμε για το καλό και το κακό, που οδηγούν σε πράξεις κλπ κλπ.


Έψαξα λοιπόν λίγο ακόμα, και επειδή όποιος ψάχνει βρίσκει, βρήκα διασκευές τραγουδιών που ουσιαστικά έχουν τροποποιηθεί για να μην είναι τόσο σκληρά.

Εκτός από τις διασκευές των κλασικών παιδικών τραγουδιών, υπάρχουν και πολύ όμορφα νέα τραγουδάκια που δεν είναι θρίλερ, καθώς επίσης και νέα παραμυθάκια που έχουν θετική έκβαση χωρίς εκβιασμούς, ξεκοιλιασμούς, ζήλια και σκοτωμούς!

Αρκεί να βρείτε λίγο χρόνο για έρευνα στο διαδίκτυο.


Ο γάλος "το 'σκασε" από τον μπάρμπα Μπρίλιο και η πεταλούδα δεν "ψοφά" πλέον...


Τα διασκευασμένα τραγουδάκια "παιδικά τραγούδια...αλλιώς!" θα τα βρείτε στο παρακάτω link, με την άδεια του Kidsradio.com


https://www.kidsradio.com/learn-and-play/paidika-tragoudia-allios/