Τσάι μάτσα: ζεστό ρόφημα αντί για καφέ

Έχω κόψει τον καφέ από τότε που προσπαθούσαμε να μείνουμε έγκυος. Τώρα πίνω καφέ μια φορά στις δύο εβδομάδες, γιατί ο οργανισμός μου "αποτοξινώθηκε" από τον καφέ, και όταν πίνω μου προκαλεί αναστάτωση, εκνευρισμό, αϋπνία και άλλα.

Ψάχνοντας να βρω κάτι να πίνω το πρωί, γιατί όπως και να έχει κάτι θέλεις, είναι χειμώνας και ένα ζεστό ρόφημα πάει παντού, κατέληξα στο παρακάτω:


Τσάι μάτσα με γάλα καρύδας και μέλι!

Αν σου αρέσει το γάλα καρύδας, τότε θα το λατρέψεις!

Παρασκευή:

Πολύ ζεστό νερό

Μισό με ενα κουταλάκι του γλυκού τσάι μάτσα

Ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα καρύδας

Μέλι κατά βούληση

Καλό ανακάτεμα


Βέβαια, μπορείτε να αλλάξετε τις αναλογίες ανάλογα με τις γεύσεις σας.


*Σημείωση: Αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ το τενεκεδάκι για το γάλα καρύδας, το περιεχόμενο του οποίου σε θερμοκρασία δωματίου είναι ρευστό. Το βάζουμε στο ψυγείο όπου γίνεται διαχωρισμός σε κρέμα και νερό καρύδας. Το ένα κουταλάκι του γλυκού είναι η κρέμα.


Μόλις βάλετε το νερό στην κούπα, θα δείτε ότι δε διαλύεται πλήρως. Υπάρχει λοιπόν ένα ειδικό βουρτσάκι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, για το σωστό ανακάτεμα. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Ένα καλό ανακάτεμα με ό,τι έχετε στο σπίτι, ακόμα και με ένα κουταλάκι, θα κάνει τη δουλειά. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μένουν κάποιοι κόκκοι που δε διαλύονται τελείως. Εμένα όμως δε με πειράζει καθόλου!


Tip: για να διαλυθεί καλύτερα χωρίς το ειδικό βουρτσάκι, μπορείτε να το κάνετε όπως φτιάχναμε παλιά το νες (οι παλιότεροι θα θυμούνται): βάζουμε τα υλικά και ελάχιστο ζεστό νερό, παίρνουμε ένα κουταλάκι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πάστα και μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο ζεστό νερό και είμαστε έτοιμοι!


Το τσάι μάτσα είναι αλεσμένη σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού. Προέρχεται από το ίδιο φυτό που προέρχονται και τα υπόλοιπα πράσινα τσάγια, με τη διαφορά ότι καλλιεργείται και συλλέγεται με διαφορετικό τρόπο, και ουσιαστικά αποτελείται από όλο το φύλλο του φυτού. Για αυτό και διατηρεί τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που είναι πιο ισχυρές. Η καφεΐνη που περιέχει είναι πολύ περισσότερη από το κοινό πράσινο τσάι.


Συνίσταται η κατανάλωση μίας κούπας τη μέρα, καθώς δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά η ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει ένας ενήλικας σε καθημερινή βάση.


Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του τσαγιού μάτσα στον παρακάτω σύνδεσμο (αγγλικά):


https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea